Áfa regisztráció Szlovákiában

A szlovákiai cégalapítás és szlovákiai üzleti tevékenység fontos velejárója a Szlovákiában történő áfa (DPH) regisztráció elvégzése.

Az általános forgalmi adó (ÁFA), azaz szlovákiában (DPH) a helyi szinten értékesített összes termékre és szolgáltatásra vonatkozik. Az áfát természetes és jogi személyekre egyaránt kivetik, akik különböző árukat vásárolnak és adnak el az ország területén. Az itt működő, helyi és külföldi vállalatoknak is regisztrálniuk kell az áfát, melyhez szakképzett, több éves gyakorlattal rendelkező magyar és szlovák nyelven egyaránt kommunikáló szakértőink nyújtanak segítséget.

Amennyiben bizonytalan a folyamatot illetően, segítségre van szüksége, cégalapítás előtt áll vagy közvetlenül utána, akkor a legjobb helyen jár.

Szlovákiai áfa regisztráció szolgáltatásunkkal:

 • személyre szabott tanácsadást nyújtunk, hogy sikerüljön eligazodni a szlovák adózás és adórendszer összetett szabályai között,
 • elvégezzük a szükséges adminisztrációt, a dokumentumok beszerzését, fordítását és benyújtását,
 • segítünk a határidők betartásában.

Céges adózás Szlovákiában – a szlovák áfa (DPH)

A DPH a Szlovák állam egyik alapvető adója, és az állami kassza egyik legjelentősebb bevételi forrása. Szlovákiában az általános adókulcs 20%, de bizonyos termékekre és szolgáltatásokra csökkentett adókulcsot vetettek ki, amely mértéke 10%.

A kedvezményes adókulcsot – többek között -, olyan termékekre alkalmazzák, mint például a gyógyszerészeti termékek, fogyatékossággal élő személyek által használt orvosi felszerelések, vagy könyvek.

A kedvezményes adókulcson kívül Szlovákiában számos termék és szolgáltatás mentes az áfafizetési kötelezettség alól, ilyenek a

 • pénzügyi és banki szolgáltatások, 
 • biztosítási vagy bérleti szolgáltatások
 • bizonyos szociális segítségnyújtás és oktatással kapcsolatos szolgáltatások,
 • meghatározott sport és fizikai tevékenységek, valamint kulturális szolgáltatások.

Bár az áfamentes tevékenységek köre jelentős, javasoljuk előzetes tanácsadásunkat, ahol személyre szabott segítséget nyújtunk. Tapasztalatunknak és ismereteinknek köszönhetően valós előnyökkel járó megoldásokat kínálunk vállalkozása számára.

Kinek kell áfa regisztrációt végezni Szlovákiában? 

Az áfáról szóló törvény szerint, amelyet legutóbb 2019-ben módosítottak, a következő adózóknak kell Szlovákiában DPH-regisztrációt végezniük:

 • kötelező azoknak az adóalanyoknak és Szlovákiában bejegyzett vállalkozásoknak, akiknek a lakóhelyük, illetőleg az ügyvezetés helye Szlovákia területén van, és 12 egymást követő hónapban legalább 49 790 euró forgalmat értek el;
 • önkéntes azoknak az adóalanyoknak és cégeknek, amelyek nem érték el a regisztrációs küszöböt, de önként szeretnének regisztrálni;
 • azoknak, akik más országokban bejegyzett adózók, de Szlovákiában áfa-köteles üzleti tevékenységet folytatnak;
 • azoknak a külföldi cégeknek, akik leányvállalatokon keresztül áfa fizetésre kötelezett termékeket értékesítenek vagy szolgáltatásokat nyújtanak.

Mire van szükség a szlovákiai áfa regisztrációhoz?

A szlovák adóhivatalnál történő regisztráció során más dokumentumok megléte és határidők betartása szükséges, ha az áfa fizető önként regisztrál, és más, ha az áfa fizető kötelezően regisztrál.

Kötelező regisztráció során szükséges:

 • DPH-regisztrációs kérelem

 • cégkivonat szlovák nyelven
 • a cég képviselőjének személyazonosításra szolgáló okmánya
 • a regisztrációs kötelezettség határidejének betartása, amely a következő naptári hónap 20. napja, a fent említett utolsó egymást követő 12 naptári hónapban elérte a 49.790€  elérését követően

 • a törvény által kötelezett regisztráció esetében is fizetendő biztosíték, melyet az adóhivatal szab meg 1.000-500.000 € között

Önkéntes regisztrációhoz szükséges:

 • a regisztrációs kérdőív kitöltése (pl: mekkora a becsült forgalom, az alkalmazottak száma, az eszközök értéke)
 • a jogosultságot bizonyító dokumentumok (például kiállított számlák, szállítói számlák, számlázási megbízások)
 • adóhivatali interjú, a kijelölt adóellenőr általi vizsgálat 

A regisztrációt követően, általában a szükséges nyomtatványok benyújtásától számított 1-3 héten belül, egyedi szlovák áfa-szám kerül kiállításra. Valamennyi EU-tagállamnak megvan a saját adószám formátuma, mely Szlovákia esetében 10 számjegyet és az SK előtagot tartalmazza pl:SK1234567890 

Számlázási követelmények Szlovákiában

Az áfafizetés nyomon követése érdekében minden szlovákiai adókötelezettséggel rendelkező adóalany köteles számlákat kiállítani, amelyek konkrét információkat tartalmaznak. A szlovák vállalatoknak, egyéni vállalkozóknak vagy más üzleti formáknak kötelező számlázási követelményeket kell betartani, úgymint a számlát a termékértékesítéstől vagy a szolgáltatásnyújtástól számított 15 napon belül kell kiállítani. A számlának tartalmaznia kell a számla kiállítójának nevét és egyéb adatait. Szükséges továbbá a cég címe és adóazonosító száma, a számla száma és az áruk vagy szolgáltatások teljesítésének dátuma.

Feltüntetendő az áruk mennyisége és típusa, az adóalap, amelynek tartalmaznia kell az egységenkénti árat áfa (DPH) nélkül, az áfát, valamint az egységenkénti árat az áfával együtt.

Amennyiben adómentesség vagy -csökkentés lehetősége áll fenn, akkor azt is meg kell jeleníteni.

A számla papíralapon vagy elektronikus formátumban is kiállítható. 

Áfabevallási-benyújtási követelmények Szlovákiában

A szlovákiai áfa regisztráció számos előnnyel is járhat a vállalatok számára. Az egyik legfontosabb, hogy az áfa-bejegyzett társaságok visszatérítést kaphatnak a befizetett pénzösszegek után. Ehhez tiszteletben kell tartaniuk az áfa-bejelentés szabályait és a határidőket.

Áfa-bevallás havonta vagy 3 havonta nyújtható be. A beszámolási időszak alapján a vállalatoknak a jelentések benyújtásától számított 15 napon belül kell megfizetniük az áfát.

Hibás bevallás esetén benyújtott dokumentumok kijavítására az észrevételtől számított 30 napon belül van lehetőség.

Azok a külföldi cégek, amelyek áfa visszatérítésre tartanak igényt, legkésőbb a naptári év szeptember 30-ig nyújthatják be kérelmüket.

Amennyiben segítségre van szüksége az áfa visszaigénylést illetően, vagy tudni szeretné, hogy egyáltalán jogosult-e rá, szívesen állunk rendelkezésére.

Az áfa regisztráció megszüntetése Szlovákiában

Lehetőség van, hogy egy szlovák vállalat törölje az áfa-regisztrációját, amennyiben bizonyos követelmények teljesülnek. Ezek közül az adózónak jogában áll a regisztráció törlését kérni, ha az áfa-fizetővé válástól számított egy éven belül a társaság vagy személy 12 hónapon belül nem érte el a 47 790 euró kötelező küszöböt. A társaságot automatikusan törlik az áfa-nyilvántartásból, ha abbahagyta tevékenységét és felszámolásra került. Az adóhatóság akkor is törölheti a vállalkozást a nyilvántartásból, ha az egy naptári év során többször nem tett eleget a bejelentési követelményeknek, ha többször nem volt elérhető a székhelyén, vagy ha nem tett eleget a vállalkozásnak, az adóellenőrzési követelményeknek.

Amennyiben szlovákiai cégalapítással, cégalapításhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, vagy a fent részletesen leírt áfa regisztrációval kapcsolatban kérdése van, vagy szeretné szolgáltatásainkat igénybe venni, akkor ne habozzon! Vegye fel tanácsadóinkkal a kapcsolatot még ma!

Kapcsolat

Mgr. Norbert Gyürüsi

+421 907 178 390

gyurusi@freyacorp.com

Teljesítés

14 napon belül

A szolgáltatás ára

már 799 € - tól

A Szlovákiában alapított kft-n belül

Elkészítjük önnek az okiratokat

Biztosítjuk az okiratok közjegyző előtt történő hitelesítését

Biztosítjuk a közjegyzői jegyzőkönyv megírását

Segítünk a vállalati bankszámla megnyitásában

Felhívjuk a figyelmét minden határidőre, amelyet be kell tartania

Írjon nekünk vagy hívja a +36 30 016 2137 telefonszámot

GDRP

2 + 2 =